o mě, o mých zájmech, a o lidech které mám rád(takže o všech a o všem :-D)

Jak říci druhému kritiku aniž by se urazil.

29. 9. 2007 22:09
Rubrika: Články

Atˇse nám to líbí nebo ne, každý děláme v životě chyby, atˇ velké nebo malé, hodně závažné nebo méně závažné, chyby to jsou. Pokud ublížíme pouze sobě není to tak zlé jako když uděláme problém někomu jinému. Je nám trapně a mrzí nás to a snažíme se z toho nějak vymluvit či se pouze omluvit.

Ale vžijme se do role člověka kterému bylo ublíženo nebo byla vůči nám odvedená špatná práce a podobně. pokusím se zde rozebrat situaci jak říci druhému člověku co udělal špatně a přitom ho neurazit.(nebo aspoň tu šanci minimalizovat)

Dejme jednoduchý příklad, požádali jsme o pomoc například svého bratra, vím že se zajímá o elektroniku a vím že tomu rozumí. Chci po něm, aby mi zapojil reproduktory a rozmístil je po celé místnosti.. řeknu mu mojí představu.Bratr ale udělá  práci podle sebe a naprosto nevyhovujicí mé představě, navíc to ani nehraje jak by mělo a je to horší jak to bylo. A teď babo raď jak mu říci, že práce stála za.. však vy víte za co.

Nejdřív řeknu jak by jsme neměli kritiku říci. Vžijme se do role člověka, který práci vykonával strávil nad ní určitý čas a má pocit dobře vykonané práce, ale vy ten pocit nemáte. Pokud mu to řeknu takto: To je strašné příště si to radši udělám sám, asi ho maximálně pěkně naštvu a on si řekne že sem blb, ztratí chuť do další činnosti a náš vztah se zhorší a ponaučení si stejně nevezme.

Ale pokud to řeknu takto: Jo čoveče docela dobré, akorát jsi ty drátky mohl dát do čokolády, tamhleten reproduktor malinko dál, aby to lepe hrálo no a jinak by nebylo špatné dodržet impadanci, ale jinak dobrý jo. No nezní to jinak??

Má to bezesporu několik výhod. 1. Řeknete konkretní věci, které by měli být jinak - tvůrce si uvědomí chybu a ví jak to udělat příště jinak - ale nezapomínejme říct důvod proč to má být jinak je velmi důležité ho uvést.2, nevypadáte jako hovado, které neumí jednat s lidmi. 3, Pokud je člověk rozumný vezme si ponaučení ze svých chyb.

Shrnutí. Je podstatné říci nejdříve to pozitivní na dané věci co se vám líbí(někdy to není lehké, ale vždy se něco najde.)

Nesmíme chtít tvůrce věci urazit a dát mu najevo jaky je to pako, ale kritiku mu říkáme proto, abyjsme mu řekli co má příště udělat lépe a tím mu pomohli ve zdokonalení se. Takže pokud řekneme druhému vhodným způsobem kritiku, děláme vlastně dobrý skutek :-)

Zobrazeno 1287×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio